Zelená nie je iba farbou nádeje a pokoja ale aj farbou budúcnosti. Presne takého plány má Európska únia pre svoje členské štáty. Podporujme ekológiu. Otázka ekológie je veľmi úzko prepojená s problematikou energetiky. V každom odvetví sa čoraz viac presadzujú názory na zníženie uhlíkovej stopy a nákladov na spotrebu energií. Pohonné látky majú cenu zlata a pre logistické spoločnosti znamená každá zbytočne minutá kvapka pohonných látok problém. Nielen finančný ale aj časový a obmedzujúci z hľadiska plánovania. Elektrické automobily prenikli nielen na trh s osobnými autami ale aj do sfér prepravy.

energetická úspora

Na cestách môžeme vidieť nákladné autá a dodávky s označením elektro. Využitie elektromobilov predstavuje začiatok budúcnosti. Nie je to rozhodne koniec. Postupy sa neustále zlepšujú a vyvíjajú. V budúcnosti je ideálom pohon na alternatívne formy paliva, ktoré by nezaťažovali peňaženky spotrebiteľov ani životné prostredie. Oveľa viac sa do energetických a ekologických vôd ponoril stavebný priemysel a realitný trh. Do platnosti sa v roku 2006 dostala klauzula o energetickej certifikácii budov. Každá novostavba, ktorá žiada o kolaudáciu musí doložiť platný energetický certifikát. Aj na základe jeho výsledkov je posúdená nehnuteľnosť schválená alebo nie.

energetický certifikát

Energetický certifikát je dokument, ktorého vypracovaniu predchádza návšteva a obhliadka nehnuteľnosti s meraniami odbornými pracovníkmi. Na základe toho, ako nehnuteľnosť dokáže hospodáriť s energiami je zaradená do jednej z kategórii na stupnici A až G. Pričom platí, že skupina A je vyhovujúca, najlepší výsledok je označenie A0. Ten ukazuje na energetickú samostatnosť a hospodárnosť najvyššej kategórie. Najhoršie sú na tom nehnuteľnosti s označením G. Polepšiť si môžeme jednoduchou rekonštrukciou. Aj u nás podporujeme zelené projekty, preto ministerstvo pravidelne prichádza s výzvami na získanie dotácií na obnovu domov alebo budov. K pomoci sa teda môže dostať každý. Práve spomínaný energetický certifikát je potrebný pre posúdenie a získanie možnej dotácie.